Serena van Breukelen wint Dutch Pastry Award

13 apr. 2025

Winnares Dutch Pastry Award Serena van Breukelen:

‘‘Het meest trots ben ik op mijn persoonlijke groei’

Serena van Breukelen heeft op 10 maart de Dutch Pastry Award gewonnen. Daarmee is ze aspirant-lid geworden van het Dutch Pastry Team. Komend jaar zet ze alles op alles om definitief lid te worden van het team. “Op dit moment ben ik het meest trots op de groei die ik nu al heb doorgemaakt. Dat ik dít showstuk in mij had zitten, durfde ik vorig jaar niet te dromen.” Belcolade, het duurzame kwaliteitschocolademerk van Puratos, steunt Serena op haar reis naar de top van de Nederlandse patisserie.

Ooit was de nu 24-jarige Serena fanatiek in training voor deelname aan de Gouden Gard. Dat jaar werd die wedstrijd helaas afgeblazen, waardoor Serena enigszins ontgoocheld achterbleef. “Het was een enorme teleurstelling dat de wedstrijd niet door kon gaan; ik had er al zoveel tijd in gestoken. Ik besloot wedstrijden even links te laten liggen en me vooral te focussen op trainingen. Maar toen ik net één training bij Frank Haasnoot achter de rug had, maakte de organisatie van de Dutch Pastry Award het thema voor hun wedstrijd in 2025 bekend: vintage. Meteen begonnen bij mij allerlei ideeën te stromen. Ik dacht pertinent niet in de richting van een oldtimer of een klassieke platenspeler, maar zat meteen op het spoor van een ouderwetse bakkerij. Dolenthousiast deelde ik met mijn vriend wat ik allemaal al bedacht had. En hij zei: je moet gewoon meedoen!”

De Oale Bakkerieje

Serena schrijft zich in. En bereidt zich vervolgens minutieus voor op de wedstrijddag in maart. “Als je ervoor gaat, moet je ook echt álles geven”, vindt Serena. “Ik wil niet heel veel energie in iets stoppen en achteraf het gevoel hebben dat ik nog net iets meer had kunnen doen.” Maandenlang traint ze dagelijks. “Ik werkte van 7 tot 3 bij mijn werkgever Chocoladebezorgd in Hoogeveen. Daarna ging ik even naar huis om te eten en vanaf een uur of 5 tot ’s avonds 11 kwam ik terug naar het atelier om te trainen en te oefenen. Ieder weekend trainde ik daarnaast één dag in Almere en één dag in Hoogeveen. Mijn vriend kwam doordeweeks ’s avonds vaak bij me zitten met een boek of om gewoon wat te kletsen. Anders hadden we elkaar heel weinig gezien, vrees ik.” Uiteindelijk blijkt het niet voor niets geweest: Serena wint met haar showstuk ‘De Oale Bakkerieje’ en haar tulbandtaart zowel de eerste prijs van de vakjury als ook de publieksprijs, dankzij haar volgers op social media.

Tulbandtaartje

Op de wedstrijddag tijdens Bakkersvak in Gorinchem bekijkt Serena van een afstandje hoe haar werk wordt beoordeeld. “Ik zag dat de jury regelmatig controleerde of het wel echt allemaal eetbaar en van chocolade gemaakt was. Dat beschouwde ik als een groot compliment.” Dankzij de gesponsorde chocolade kon Serena haar showstuk de grootte geven die ze voor ogen had. “Vooraf maak je een kostenplaatje en het is best prijzig om deel te nemen. Daarom was de sponsoring van de chocolade zeer welkom. Bovendien kende ik de kwaliteit van Belcolade: het is een product waarop ik letterlijk en figuurlijk durfde te bouwen.” Een belangrijk onderdeel van het showstuk is het taartje: Serena maakte het in de vorm van een tulband, precies zoals die door haar oma zou zijn gemaakt. “Van buiten leek het net een cake maar van binnen was het een taart met allerlei laagjes, in klassieke smaken die verwijzen naar de Drentse turfkoek, koffie en hazelnoten.”

Video afspelen

Sponsoring Belcolade

Serena bouwt haar showstuk op via een stevige kegel van pure chocolade van Belcolade Cacao-Trace. “Ik ben fan van de chocolade van Belcolade. Ik ben kritisch op smaken en vind vooral witte chocolade lang niet altijd lekker: de smaak is voor mij vaak te mild of neigt teveel naar vanille. De chocolade van Belcolade vind ik heel goed. Daarom werk ik er graag mee in mijn dagelijkse werk als productontwikkelaar bij Chocoladebezorgd.

Bovendien ben ik fan van het programma Cacao-Trace, dat Puratos in 2015 is gestart: een duurzaamheidsprogramma met focus op kwaliteit, smaak en verbetering van de leefomstandigheden van cacaoboeren. Zodoende ken ik ook Corrie Kouffeld, salesmanager bij Puratos voor Belcolade. Ik heb een heel fijne klik met haar en vind dat belangrijk als ik mijn leveranciers kies. Ik vind het plezierig om dicht bij elkaar te staan en hetzelfde gedachtengoed te delen. Dat ze mij ook wilden sponsoren voor deelname aan de Dutch Pastry Award, was dus een groot en heel fijn cadeau!

De sponsoring kwam in de vorm van pure chocola: een deel daarvan heb ik bij mijn werkgever omgeruild voor wit en melk, zodat ik alle soorten in mijn showstuk heb kunnen verwerken.”

Serena’s showstuk bevatte onder meer een lectuurmand inclusief recepten voor Drentse bakkerijproducten, een koffiemaler, koffiebonen en diverse soorten keukengerei. “De rolstok met handvaten in het showstuk heb ik op de werkbank van een meubelmaker gemaakt en een onderdeel van de lectuurbak heb ik met de hand geweven. Hoewel je showstuk anoniem moet blijven, had ik er heel subtiel mijn eigen silhouet mét kenmerkend brilletje in verwerkt. Zo is het heel persoonlijk geworden.”

Blijven ontwikkelen

Als aspirant-lid van het Dutch Pastry Team moet Serena begin juni twee producten met het thema Ramadan presenteren. “Die dag vindt de jaarlijkse fotoshoot van het team plaats, waarop allerlei producten rondom bepaalde feestdagen worden vastgelegd. Ik val dus niet in een gat na de vele trainingen, maar ben alweer volop aan het nadenken over deze eerstvolgende uitdaging.” Ondertussen staat er ook een nieuwe baan op de agenda: per 1 juli start Serena bij Vipam, waar ze meer op het gebied van productontwikkeling gaat doen. Ook heeft ze met haar vriend een nieuwbouwwoning in Harderwijk gekocht, wat betekent dat ze na 22 jaar Drenthe gaat verlaten. “Meer dan genoeg te doen komend jaar dus”, lacht de winnares. “Ik vind het vooral heel belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen. Door mijn ervaring met de Dutch Pastry Award ben ik zelfverzekerder geworden en heb ik zoveel nieuwe dingen geleerd. Ik weet nu beter wat ik kan en hoe ik het moet uitvoeren. Het kan dus alleen maar beter worden – en dat moet ook! Ik ga bewijzen dat ik het lidmaatschap van het Dutch Pastry Team waard ben.”

Door Linda van ’t Land

Cacao-Trace

Het duurzame cacaoprogramma van Puratos

Belcolade

Belcolade, het chocolademerk van Puratos