Klantverhaal: Bakkerij Ashok

16 apr. 2025

Haagse bakkerij Ashok dankbaar voor Puratos’ steun én S500

‘‘Never change a winning team’'

Ashok Gharbaran, eigenaar van Bakkerij Ashok in Den Haag, verkoopt Surinaamse puntjes aan toko’s door heel Nederland. Zijn geheim? Misschien wel het broodverbetermiddel S500 van Puratos, dat hem perfect in staat stelt zijn Surinaamse puntjes zacht van binnen en krokant van buiten te maken. Maar zeker ook de support van baktechnisch adviseur Marco van Scheijndel, die het vakmanschap van Ashok met woord, daad en de juiste Puratos-producten ondersteunt.

door Linda van ’t Land

Ashok Gharbaran vond het geweldig: na schooltijd op vrijdag en in het weekend zijn neef helpen in de bakkerij van zijn oom, vlakbij De Haagse Markt. Op vrijdagavond draaide Ashok mee in de bakkerij en de zaterdag stond in het teken van het bezorgen van de Surinaamse puntjes die de bakkerij maakt. “Toen mijn oom het bedrijf wilde verkopen, stak ik meteen mijn vinger op. Ik vond het werk prachtig en ik had geen idee wat ik anders na mijn HAVO-opleiding zou gaan doen. Maar mijn oom had zijn twijfels. Hij vond dat ik eerst eens volledig mee zou moeten draaien om te weten wat het bedrijf nu werkelijk inhield. En zo hebben we het gedaan. Ik ben een maand komen proefdraaien en op mijn negentiende nam ik de bakkerij over.” 

Surinaamse puntjes

Bakkerij Ashok is inmiddels een begrip geworden in Den Haag en omstreken. En dat met eigenlijk slechts één product: de Surinaamse puntjes. “Ken je het broodje kipkerrie dat je bij de toko koopt? Nou, dát is een Surinaams puntje. Zacht van binnen, krokant van buiten en iets groter dan een Nederlands kadetje.”

Ashok opende vijftien jaar geleden een winkel in de Haagse Weimarstraat, maar moet het vooral hebben van zijn grote afzet in het derde kanaal. Hij bezorgt bij en belevert toko’s door heel Nederland. Ook Turkse bakkers en Chinese restaurants behoren tot zijn klantenkring. Hoeveel puntjes hij precies per week bakt, wil Ashok niet verklappen. Maar wel een tipje van de sluier dan: “Er staat hier een machine die drieduizend Surinaamse puntjes per uur verwerkt. Zegt dat genoeg?”

Broodverbetermiddel S500

De combinatie van een zachte binnenkant met een krokante buitenkant is feitelijk een tegenstrijdigheid voor een bakker. Het vraagt om vakmanschap en Ashok blijft experimenteren om het beste eindresultaat te bereiken. “Het is in ons vak een valkuil om te denken dat je er al bent. Als bakker volg je iedere dag dezelfde routine. Daarin kun je blijven hangen, waardoor je soms minder goed gaat opletten. Voor je het weet, sluipen er onzorgvuldigheden in je proces. Ook komen er steeds weer nieuwe producten en technieken op de markt. Ik wil daarvoor open staan om mezelf te blijven verbeteren.”

Het is onder meer technisch adviseur Marco van Scheijndel van Puratos Ambacht Team die Ashok scherp houdt. “Marco komt hier binnen, luistert naar waar ik tegenaan loop en heeft dan dikwijls een briljante oplossing paraat, vaak met behulp van producten uit het assortiment van Puratos. Hij heeft verstand van alle soorten brood. Zo heeft hij jaren geleden bij mij het broodverbetermiddel S500 geïntroduceerd. Dit werkt perfect in mijn Surinaamse puntjes. Met ander hard krokantbroodpoeder bereikte ik nooit wat me met S500 wel lukt: de perfecte combinatie van een zachte binnenkant en een krokante buitenkant. Marco heeft me in onze bakkerij laten zien hoe het werkt: heel waardevol. Ook toen ik een kop-staart-effect in mijn deeg constateerde, kwam Marco met een mooie oplossing.

Je denkt steeds dat het niet beter kan en dan komt Puratos toch nog weer met een nieuwe invalshoek! Zij staan ook niet stil natuurlijk en blijven zich ontwikkelen, bijvoorbeeld dankzij het gebruik van desem en enzymen.” Dat kan Marco bevestigen. “Puratos luistert naar de wensen van klanten”, vertelt hij. “We hoorden bijvoorbeeld vaak dat de korst van Italiaanse bollen die via de vriezer worden verwerkt los liet. Door middel van enzymtechnologie hebben wij ervoor gezorgd dat er geen blazen meer in de korst ontstaan, zodat dat niet meer gebeurt. Op basis van nieuwe technologie, de wensen van klanten en natuurlijk de ontwikkelingen bij onze concurrenten blijven wij onze producten optimaliseren.”

Surinaams kerstbrood

Naast de Surinaamse puntjes verkoopt Bakkerij Ashok enkele bijproducten, zoals kaneelbollen, Berliner bollen en kokosbollen. Zeer beroemd is ook het Surinaams kerstbrood geworden, dat Ashok samen met Marco van Scheijndel heeft ontwikkeld. “Het is een kerststol zoals we die in Nederland kennen. Maar dan zonder amandelspijs, veel exotische vruchten zoals papaja, mango en ananas en wat meer kaneel. De laatste twee maanden van het jaar is het hier sinds de introductie van dit Surinaams kerstbrood een gekkenhuis. Ze worden met honderden tegelijk besteld: Marco wist niet wat hij meemaakte! Hij komt zelf in zijn vrije tijd helpen bakken.”  

De band tussen Marco en Ashok gaat verder dan die tussen een vertegenwoordiger en zijn klant. “Marco is als een broer voor mij geworden”, zegt Ashok ineens. “Als er iets is in de bakkerij, dan komt hij en gaan we het samen in orde maken. Puratos zorgt er altijd voor dat het goed komt en doet wat het als bedrijf belooft. Ik voel me als bakker zoveel sterker met S500, Marco en Puratos achter mij. Never change a winning team!” 

S500 Acti-Plus

Topkwaliteit broodverbeteraar voor betere prestaties, krokantheid en smaak voor krokantbrood.

S500 Sense

Een broodverbeteraar voor betere prestaties, krokantheid en smaak voor krokantbrood.