Inspelen op consumentenwensen met meergranenbrood

12 jan. 2025

Mooie kansen voor volkoren- en meergranenbrood

Granen, zaden en vezels worden door consumenten als echte poweringrediënten gezien, die een bijdrage leveren aan een gezonde(re) levensstijl. Daarom zijn volkoren- en meergranenbroden een interessante productgroep voor ambachtelijke bakkers.

Consumenten besteden steeds meer aandacht aan hun dagelijks voeding en verwachten dat deze een positieve invloed heeft op hun gezondheid. De wens om bewuster en gezonder te leven speelt hierbij een belangrijke rol.

Positieve bijdrage aan gezondheid

Mieke van Chastelet, Marketing Manager bij Puratos, vertelt: “Voor ons consumententrendonderzoek Taste Tomorrow ondervraagt Puratos ruim 20.000 consumenten uit vijftig verschillende landen." Dit wordt elke drie jaar uitgevoert om markttrends en consumentenvragen te begrijpen.

Consumenten benoemden in het onderzoek onder meer welke ingrediënten in brood volgens hen bijdragen aan een betere gezondheid. Zo noemde 88% van de ondervraagden vezels en 86% volkoren. Bovendien gaf 77% van de consumenten aan dat vezels een positief effect hebben op de spijsvertering.

''Wij merken dat deze consumenten van de leveranciers van hun voeding verwachten dat die zich bewust zijn van hun wensen als consument en daar ook actief op inspelen met hun assortiment. Consumenten kiezen graag voor duurzaam geproduceerd voedsel, dat is gemaakt met respect voor de planeet. Ze willen iets eten dat van goede kwaliteit en vooral heel lekker is. Maar ze verlangen ook dat wat zij eten een positieve bijdrage levert aan hun eigen gezondheid. Hier liggen mooie kansen voor de ambachtelijke bakker. Volkoren- en meergranenbrood past namelijk perfect op deze verlanglijst van de hedendaagse consument,” aldus van Chastelet.

Eenvoudig in gebruik

Puratos heeft een grote diversiteit aan producten in huis, waarmee u als ambachtelijke bakker eenvoudig op dergelijke consumentenwensen kunt inspringen. “Wij hebben bijvoorbeeld de Easy Meergranen broodmixen in ons assortiment”, vertelt Van Chastelet. “Dit zijn meergranenmixen waarin alle broodverbetermiddelen al aanwezig zijn. Ze zijn zeer eenvoudig in gebruik: u hoeft er als bakker alleen nog maar gist, water en tarwebloem of -meel aan toe te voegen. Binnen dit assortiment bieden we onder andere Easy Korn aan: een 33% mix voor het maken van smaakvol donker meergranenbrood. Ook hebben we Easy Speciaal Meergranen, een 30% meergranenmix met haver, tarwe, gierst en gerst. Beide producten zijn ideaal zijn voor consumenten die op hun gezondheid letten. Het uitgebreide assortiment Easy Meergranen broodmixen biedt diverse varianten die allemaal hun eigen samenstelling en smaakprofielen kennen. Zo geeft u iedere broodsoort een authentieke smaak en textuur."

Ook Easy Meergranen CL, een 33% mix met getoaste tarwekorrels, is een voorbeeld van een meergranen broodmix die brood een unieke smaak geeft en perfect binnen een verantwoorde voedingsstijl past. En Easy Neerlandsch Volkoren Plus verdient volgens Van Chastelet in dit verband een speciale vermelding: het bevat namelijk ruim dertig procent meer vezels dan een standaard volkorenbrood. “Met de extra toevoeging van zonnebloempitten is dit brood niet alleen heel gezond, maar ook bijzonder smaakvol. Bovendien is de mix cleaner label en lactosevrij. Een slimme keuze dus voor wie een gezonde boterham wil eten!”

Minstens zoveel vezels als volkorenbrood

Ook Puravita Meergranen speelt in het assortiment van Puratos’ broodmixen voor meergranenbrood een belangrijke rol. De meergranenmixen in dit assortiment bevatten minimaal net zoveel vezels als volkorenbrood, zijn lactosevrij en bieden bovendien minstens één extra gezondheidsaspect.

Puravita Vitaal bijvoorbeeld is eiwitrijk en koolhydraatarm”, vertelt Van Chastelet. “Met één sneetje Puravita Vitaal krijgt de consument tweemaal zoveel eiwitten maar slechts de helft van het aantal koolhydraten ten opzichte van een gewone volkoren boterham binnen. Dat past perfect bij een specifieke doelgroep, die op zoek is naar lekker brood dat niet teveel koolhydraten bevat. Ook Puravita Havermout past bij een doelgroep die gezonder wil eten: de havermoutvlokken zijn gezond en zorgen voor een lekker, luchtig eindproduct.”

Het assortiment van Puravita biedt de bakker volgens Van Chastelet volop onderscheidend vermogen. “Met Puravita maakt u, als ambachtelijke bakker, een broodassortiment met een rustieke uitstraling, dat vol van smaak is en bovendien extra gezondheidseigenschappen biedt. Deze broodmixen zijn verkrijgbaar in verschillende smaakprofielen, zodat een bakker zijn klanten een breed assortiment kan aanbieden.”

Broodmix op maat

Van Chastelet noemt tot slot nog de Purplus-lijn van Puratos, waarmee bakkers zelf een uniek brood kunnen samenstellen. “Bakkers voegen zelf zout, broodverbetermiddel of desem toe, samen met de flexibele dosering van 10 tot 25% van de Purplus broodmix. Zo krijgt u een broodmix op maat, die past bij uw recepturen en uw wensen.

Het mooie is dat Purplus voor heel veel verschillende broodsoorten is in te zetten.” Van Chastelet noemt als voorbeeld Purplus Maïs. “Een unieke en onderscheidende mix voor maïsbrood en aanverwante producten, eventueel op basis van desem, die uw broden een mooie korst en kruimkleur geeft maar bovenal heel veel aroma. Dat zorgt voor een volle en unieke smaakbeleving.”

Al met al heeft Puratos van alles in huis om als ambachtelijke bakker aan de huidige wensen van consumenten te voldoen. “Volkoren- en meergranen broden zijn smaakvolle broden boordevol granen, zaden en vitamines. Bovendien hebben ze de lekkere bite en die knapperige korst waar we in Nederland zo van houden. Hoog tijd om juist deze broodsoorten in het assortiment volop in de spotlights te zetten!”